body { margin:0px; } Ministarstvo privrede HNK WOWSlider generated by WOWSlider.com
07.09.2017.

PRVI SASTANAK PREDSTAVNIKA PARTNERA U PROJEKTU „BOLJI PRISTUP RASTU: KLASTERI I KONKURENTNOST-UMREŽAVANJE U JADRANSKOM REGIONU“ - BACAR

 

Prvi sastanak predstavnika partnera u projektu „Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u jadranskom regionu“ - BACAR održan je u Kotoru 24. i 25.08.2017. godine.
Partneri projekta čiji je opšti cilj „jačanje institucionalne infrastrukture i usluga u sektoru malih i srednjih preduzeća sa ciljem jačanja konkurentnosti kroz izgradnju pristupa klastera u sledećim oblastima: kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja'' su: Opština Kotor kao vodeći partner, Privredna komora Crne Gore, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo privrede/gospodarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Privredna komora Republike Srpske-Područna privredna komora Trebinje.
Projektni partneri su ovom prilikom izvijestili o urađenim projektnim aktivnostima u prvom tromjesečju implementacije projekta. Razmatrana je metodologija rada na uspostavljanju klastera, analiziran i usvojen plan aktivnosti za sledećih 6 mjeseci, predstavljen i usvojen Plan vidljivosti i komunikacije.
Drugog dana sastanka u sali za sastanke Opštine Kotor održana je konferencija za medije povodom početka sprovođenja projekta.
Predstavnicima medija obratili su se potpredsjednik Opštine Kotor  gosp.Branko Nedović, projektni menadžer Filijale Zajedničkog sekretarijata u Herceg Novom INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020 gosp.Dragan Đurišić, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Kotor i projekt menadžer u projektu BACAR gđa. Jelena Stjepčević, predstavnik  Javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije gosp.Srećko Radnić i pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede/gospodarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije gosp. Maid Ljubović.
Predviđa se da tokom sprovođenja projekta 'BACAR' klasteri i njihova prekogranična mreža postanu aktivni članovi EEN mreže. Klasterizacija MSP i umrežavanje na regionalnom nivou poboljšaće konkurenciju na osnovu lokalnih potencijala i olakšaće vezu sa međunarodnim tržištem.
Pored toga, grupisanje ili klasterizacija malih i srednjih preduzeća povećaće pregovaračku snagu sa državnim organima, finansijskim institucijama i horizontalno prema kupcima njihovih proizvoda ili usluga.
Aktivnosti projekta BACAR predviđaju i ulaganje u adaptaciju i opremanje institucija za podršku-opremanje novih centara za podršku klasterizacije u Kotoru, Splitu i Mostaru i opremanje novih kancelarija za podršku klasterizacije u Podgorici i Trebinju kao i Srednje tekstilne i poljoprivredne škole i Srednje turističko-ugostiteljske škole u Mostaru gdje će savjetnici i eksperti pružati podršku u oblastima liderstva najboljih praksi, istraživanja, treninga za oblast fokusa klasterskog koncepta.
Projekat se sprovodi u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020 i prioritetne osi 'Jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskoj oblasti'.  Predstavlja jedan od 20 odabranih projekata u okviru prvog poziva. Ukupan budzet projekta je 1.019.844 Eura uz kofinansiranje od strane Evropske Unije od 85 posto, od čega je alokacija budžeta po državama: Crna Gora 30 posto, Hrvatska 34 posto i Bosna i Hercegovina 36 posto.
Trajanje projekta je 27 mjeseci (jun 2017 – avgust 2019).


 
Posljednje vijesti

.
.
12.03.2019.
Javno nadmetanje za prodaju mješavine mineralne sirovine krečnjaka, zemlje crvenice i humusa
.
.
07.03.2019.
Vlada HNK donijela odluku o dodjeli koncesije na lokalitetu Pješivac...
.
.
28.02.2019.
Delegacija HNK učestvovala na Poslovnom forumu u Pečuhu u Mađarskoj
.
.
28.02.2019.
Ministar privrede posjetio Carpet Centar u Čapljini
.
.
15.02.2019.
PROJEKT BACAR - Održana prekogranična radionica, II. klaster forum i IV. redovni sastanak
 
 
         
  Naslovna
Javni konkursi
Pitanja i odgovori
Arhiva vijesti
Kontakt

Linkovi
Ministarstvo
Djelokrug i osnovni dokumenti
Šema organizacije
Ministar
Savjetnik ministra
Sektori u ministarstvu
Kabinet ministarstva
Sektor za razvoj kantona
Sektor industrije, energetike i rudarstva
Sektor poduzetništva i obrta
Inspektorat
Zakonska regulativa
Zakoni
Dokumenti
Pravilnici
Ostala preuzimanja

         
.
Ministarstvo privrede/gospodarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona
Copyright 2014 | Sva prava pridržana